KAŠALJ

Dr Radmila Kosić, specijalista pedijatrije

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma sa kojima se pedijatar sreće u svakodnevnom radu.

Ma kako neprijatan bio kašalj je koristan refleks. Ima zadatak da izbaci iz disajnih puteva strana tela i nagomilan sekret koji se stvara na sluzokozi disajnih puteva,od nosa do najsitnijih bronhija.

Predstavlja prvu liniju odbrane od virusa i bakterija koje sa vazduhom dospevaju u njih.
U ždrelu postoje nervne zone koje će, ako je sluzokoža oštećena zapaljenjem, izazvati niz sinhronizovanih pokreta grudnog koša – kašalj.

Kašalj „iz grla“ je obično suv i kod male dece može da izazove povraćanje popijenog mleka ili sekreta iz nosa. Kod predškolske dece ceđenje sekreta iz uvećanih krajnika ili zapaljenih sinusa ima za posledicu jutarnji kašalj koji se primiri tokom dana.

“Lavežni“ kašalj je karakterističan za laringitis i prati ga promuklost.

Predškolska deca koja žive u zagađenoj atmosferi gradske sredine često dugotrajno kašlju bez vidljivih znakova infekcije.

Infekcije donjih disajnih puteva (bronhitis,pneumonija) su obavezno praćene kašljem.

Kod virusnih infekcija bolest počinje curenjem nosa, suvim kašljem i blago povišenom temperaturom.

Kod bakterijskuh upala pluća početak bolesti je nagao,sa iznenadnim skokom temperature, kašljem i teškim opštim stanjem koje zahteva bolničko lečenje.

Ma kako koristan bio,kašalj ječesto vrlo neprijatan. Suv,nadražajni kašalj ometa hranjenje i spavanje malog bolesnika. Produktivni, zreli kašalj obično označava fazu izlečenja, ali može da dovede do gutanja obilnog sekreta i povraćanja.

Pošto je najveći broj infekcija disajnih puteva kod dece virusne prirode, roditeljima savetujemo izdvajanje iz kolektiva i simptomatsku terapiju. Pravilno čišćenje nosa (oprez pri korišćenju kapi i masti za nos!), topli napici i sirupi za decu su prva linija odbrane u borbi protiv kašlja.

Savetujemo davanje biljnih sirupa koji će smiriti nadražajnu fazu ,smanjiti upalu, ubrzati sazrevanje i olakšati eliminaciju sekreta.

U velikoj ponudi važno je izabrati preparat proverenog proizvođača i sastava.

Poželjno je da sadrži prečišćene ekstrakte više biljaka koji deluju sinergično pojačavajući dejstvo i efikasnost samog sirupa. ( Smilje,Divlji suncokret, Timijan, Bor, Bokvica..)

Kvalitetan više – komponentni biljni sirup je odličan SEKRETOLITIK koji razmekšava sekret i olakšava njegovo izbacivanje a ne dovodII do ,,navale,, sekreta zbog njegovog preteranog razbijanja.

Roditelji to opisuju kao „davljenje u sopstvenom sekretu“ koje dodatno komplikuje sliku bolesti.

U pedijatriji za olakšavanje tegoba kod kašlja treba koristiti samo sirupe koji su sastavom i kvalitetom prilagođeni maloj deci.

Biljni sirup NE treba da sadrži alkohol, alkoholne ekstrakte , veštačke boje, arome, zaslađivače, gluten. Kao takav je bezbedan za upotrebu kod male dece i u dužem vremenskom periodu.

BRONCAMIL sirup 200 ml

Prirodni sirup za kašalj namenjen deci od 1 godine i odraslim osobama!Broncamil sirup je prijatnog ukusa i jedinstvenog sastava jer sadrži lekovite sastojke iz 6 biljnih ekstrakata i ulja koji udruženim dejstvom brzo i efikasno razredjuju nagomilanu sluz – sekret u disajnim putevima, olakšavaju iskašljavanje, smanjuju upalu, nadražaj sluznice i olakšavaju disanje.

Broncamil sirup se preporučuje u sledećim slučajevima:
– Upala gornjih i donjih respiratornih puteva praćena manjom ili većom produkcijom sekreta
– Akutni i hronični bronhitis
– Prehlada
– Sekretorni otitis (upala uha)
– Sinuzitis
– Preosetljivost respiratornog trakta na aerozagađenje i pušačko okruženje

Uz BRONCAMIL sirup Vam preporučujemo: