PREHLADA

Dr Radmila Kosić, specijalista pedijatrije

Prehlada (akutni rinitis) je jedno od najčešćih oboljenja u predškolskom uzrastu. Virusi koji se nalaze svuda oko nas disanjem dospevaju do sluzokože nosa, tu se razmnožavaju i izazivaju niz neprijatnih simptoma. Sve virusne infekcije disajnih puteva su češće zimi zbog lakšeg epidemijskog širenja u zatvorenim, neprovetrenim prostorijama. Prenose se direktno kapljicama iz usta i nosa bolesnika i prljavim rukama. Bolest počinje bistrom sekrecijom iz nosića, kijanjem, otežanim disanjem kroz nos. Često se javlja crvenilo konjuktiva i krmeljanje očiju. Odojče će imati teškoće pri dojenju zbog zapušenog nosa.Kašalj se javlja posle nekoliko dana. Prvo je suv i nadražajan, potom postaje „zreo“. Uz odgovarajuću negu bolest prolazi za oko sedam dana bez posledica po zdravlje. Temperatura može biti povišena nekoliko dana, obično nije visoka i dobro reaguje na davanje antipiretika.

Otežano disanje na nos, smanjen apetit i teškoće pri hranjenju najviše brinu roditelje. Kod malih beba može doći do nagomilavanja gustog sekreta u bronhijama i do pogoršanja kašlja. Kod starije dece najčešća komplikacija je akutno zapaljenje srednjeg uha.

Lečenje akutnog rinitisa za cilj ima da se smanji otok sluzokože, razredi sekret u nosu, olakša njegovo izbacivanje iz nosa i bronhija. Upotreba vazokonstriktornih kapi za nos je ranije bila u širokoj upotrebi.

Danas je njihova upotreba ograničena na decu stariju od 6 godina i tada na nekoliko dana zbog oštećenja sluzokože nosa i mogućih opasnih poremećaja srčanog ritma.

Ukapavanje u nos rastvora belog sleza, antibiotskih kapi na uljanoj bazi, masti i fiziološkog rastvora može da dovede do zagrcnjavanja i udisanja ovih materija u donje partije pluća.

Preparati koji sadrže mentol i kamfor se NE primenjuju kod male dece jer su jaki iritansi. Mogu da izazovu pojavu dermatitisa i poremećaj disanja.

Takođe, treba izbegavati preparate koji kao osnovu imaju derivate nafte (vazelin,parafinska ulja).

Preparat koji se koristi za otpušavanje zapušenih nosića od rođenja mora imati visok kvalitet baziran na biljnim ekstraktima i uljima proverenog porekla (Bor, Srebrna jela, Mirta, ricinusovo ulje.. ) koji dokazano pomažu u smanjenju otoka sluznice disajnih puteva i olakšavaju tegobe kod prehlade.

Nanosi se na grudi, tanko ispod nosića, dete ga udiše i on olakšava disanje.

Takav preparat NE sadrži kamfor i mentol koji se NE primenjuju kod male dece, ne oštećuje sluzokožu nosa, može da se koristi više puta dnevno i duže u kontinuitetu. Samo preparati proverenog proizvođača, visokog kvaliteta i bezbednosti se mogu primenjivati kod male dece i od rođenja.

FITOBALM balzam gel

Smanjuje simptome prehlade (zapušen nos, kašalj) i olakšava disanje dece od 0 meseci!

Aktivni sastojci visokoprečišćenih biljnih ulja ( Myrtus communis, Abies alba, Pinus sylvestris) udruženim delovanjem efikasno smanjuju simptome prehlade – zapušen nos, kašalj i otežano disanje kod dece već od prvih dana života (od 0 meseci)!


FITOBALM balzam gel se preporučuje u sledećim slučajevima:
– Upala gornjih i donjih respiratornih puteva praćena manjom ili većom produkcijom sekreta
– Akutni i hronični bronhitis
– Prehlada
– Sekretorni otitis (upala uha)
– Sinuzitis
– Otežano disanje na nos
– Bolovi u mišićima zbog sezonskog gripa