PREHLADA

Dr Radmila Kosić – specijalista pedijatrije

 

Prehlada (akutni rinitis) je jedno od najčešćih oboljenja u predškolskom uzrastu. Virusi koji se nalaze svuda oko nas disanjem dospevaju do sluzokože nosa, tu se razmnožavaju i izazivaju niz neprijatnih simptoma. Sve virusne infekcije disajnih puteva su češće zimi zbog lakšeg epidemijskog širenja u zatvorenim, neprovetrenim prostorijama. Prenose se direktno kapljicama iz usta i nosa bolesnika i prljavim rukama. Bolest počinje bistrom sekrecijom iz nosića, kijanjem, otežanim disanjem kroz nos. Često se javlja crvenilo konjuktiva i krmeljanje očiju. Odojče će imati teškoće pri dojenju zbog zapušenog nosa.Kašalj se javlja posle nekoliko dana. Prvo je suv i nadražajan, potom postaje „zreo“. Uz odgovarajuću negu bolest prolazi za oko sedam dana bez posledica po zdravlje. Temperatura može biti povišena nekoliko dana, obično nije visoka i dobro reaguje na davanje antipiretika.

 

Otežano disanje na nos, smanjen apetit i teškoće pri hranjenju najviše brinu roditelje. Kod malih beba može doći do nagomilavanja gustog sekreta u bronhijama i do pogoršanja kašlja. Kod starije dece najčešća komplikacija je akutno zapaljenje srednjeg uha.

Lečenje akutnog rinitisa za cilj ima da se smanji otok sluzokože, razredi sekret u nosu, olakša njegovo izbacivanje iz nosa i bronhija. Upotreba vazokonstriktornih kapi za nos je ranije bila u širokoj upotrebi.

 

Danas je njihova upotreba ograničena na decu stariju od 6 godina i tada na nekoliko dana zbog oštećenja sluzokože nosa i mogućih opasnih poremećaja srčanog ritma.

Ukapavanje u nos rastvora belog sleza, antibiotskih kapi na uljanoj bazi, masti i fiziološkog rastvora može da dovede do zagrcnjavanja i udisanja ovih materija u donje partije pluća.

 

Preparati koji sadrže mentol i kamfor se NE primenjuju kod male dece jer su jaki iritansi. Mogu da izazovu pojavu dermatitisa i poremećaj disanja. Takođe, treba izbegavati preparate koji kao osnovu imaju derivate nafte (vazelin,parafinska ulja).

Fitobalm balsam gel 50ml

Fitobalm balsam gel se može koristiti za olakšavanje tegoba ( otežanog disanja) kod dece već od prvih dana života.

 

Zahvaljujući visokom nivou bezbednosti i netoksičnosti i potpunom odsustvu kamfora, mentola i vazelina. Može da se koristi kao umirujući balsam za decu i bebe kada god je to neophodno.