DETOKSIKACIJA

Autor dr Mirjana Mišić
Jetra je centralna laboratorija našeg organizma. Ona u velikoj meri utiče na naše varenje, metabolizam i detoksikaciju. Prilikom varenja i metabolisanja supstanci u organizmu nastaje veliki broj razgradnih produkata i toksina koji štete našem zdravlju. Jetra je ključna za njihovu eliminaciju i predstavlja filter koji pročišćava naš organizam i oslobađa ga toksičnih materija.

Koliko smo zdravi i koliko se osećamo mlado, direktno zavisi od sposobnosti naše jetre da pravilno obavlja svoju funkciju.

Šta škodi jetri?

Jetri najviše škode loše navike u ishrani, alkohol, hemikalije, nepravilna ili prekomerna upotreba lekova, dim cigareta i infekcije virusima (hepatitis). Svi ovi agensi opterećuju jetru i smanjuju njen kapacitet da detoksikuje organizam.

Kako da prepoznamo opterećenu jetru?

Jetra ne boli.
Specifičnost jetre je da je to organ bez nervnih završetaka koji sprovode bol, tako da se bolesti jetre obično ne primete ili se uoče kasno, kada su već uznapredovale.
Simptomi preopterećene ili oštećene jetre se obično manifestuju indirektno, kao:
– loše, sporo varenje, nadimanje, osećaj mučnine, gubitak apetita,
– nedostatak energije i umor,
– svrab, gubitak sjaja i zdrave boje kože.

Kod oko 10% procenta odraslog stanovništva preko 40 godina prisutna je masna jetra. To je specifično stanje u kome je funkcija jetre oslabljena, ali pacijent ne oseća tegobe.

Masna jetra spada u načešća oboljenja u savremenom dobu i podrazumeva stanje kada masti u jetri pređu 5% njene težine. Uzroci masne jetre su brojni, ali su najčešći obilni obroci sa visokim sadržajem masti, gojaznost, često konzumiranje alkohola i dijabetes tipa II.

Najlakše se dijagnostikuje tokom ultrazvučnog pregleda abdomena, kada se jasno vidi da je jetra uvećana i svetle boje.Takođe, laboratorijske analize krvi mogu pokazati povišene vrednosti transaminaza ili holesterola.


Ukoliko se ovo stanje ne leči nastaju teške bolesti jetre.

Uznapredovala masna jetra vodi ka fibrozi, stadijumu u kome nastaju oštećenja jetre, gde se na mestu zdravih ćelija jetre (hepatocita) sada nalazi fibrozno tkivo koje ne može da učestvuje u detoksikaciji organizma. Fibroza zatim prelazi u cirozu koju odlikuje odumiranje velikog broja hepatocita i može uznapredovati do raka jetre.
Sve ove stadijume oštećenja jetre prati i veliki broj gastrointestinalnih poremećaja i bolesti, koji su direktna posledica sve izraženijeg propadanja jetre i njene nemogućnosti da eliminiše toksične materije iz organizma.

Kako prepoznati rizik?

Odgovorite na pitanja i proverite da li dobro brinete o zdravlju svoje jetre:

1. Da li konzumirate više od dva puta nedeljno pečenje, kobasice ili sušeno meso?
2. Da li ste gojazni i masnoća vam se nagomilava oko struka?
3. Da li konzumirate prženu ili brzu hranu više od dva puta nedeljno?
4. Da li pijete više od 1 decilitra vina, ili 2 decilitra piva dnevno?
5. Da li pušite?
6. Da li ste u periodu od tri meseca uzimali više lekova?
7. Da li ste umorni i imate spor metabolizam?
8. Da li vas koža svrbi i ima bledu boju?
9. Da li ste fizički aktivni manje od dva puta nedeljno (jedan sat vežbanja, brzog hodanja,
trčanja…)?
10. Da li ste u domaćinstvu ili radnom okruženju izloženi bojama, rastvaračima, sprejevima
ili drugim hemijskim agensima?
11. Da li imate povišene transaminaze?
12. Da li imate povišen nivo holesterola u krvi, iako niste gojazni?

Ako ste odgovorili na više od 4 pitanja sa DA, preporučuje se zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i jednom godišnje tri meseca terapije dijetetskim suplementima za detoksikaciju jetre.

Kako da sami sebi pomognemo?

Veoma je važno da se držimo principa zdrave ishrane, smanjimo unos masne hrane i ograničimo konzumiranje alkohola. Lekove treba koristiti samo onda i onoliko dugo koliko nam je propisano. Takođe, poželjno je redovno sprovođenje mera lične higijene kako bi se zaštitili od potencijalnih virusnih infekcija (hepatitis B i C).

Preporučuje se uzimanje dodataka ishrani (dijetetskih suplemenata) koji doprinose zaštiti i detoksikaciji jetre, tako što sprečavaju dalja oštećenja, umiruju zapaljenske procese i stimulišu regeneraciju. Iz ovog razloga najefikasnijim se smatraju preparati koji sadrže više aktivnih supstanci u jednoj tableti. Najpoželjnija je kombinacija biljnih ekstrakata koji omogućavaju regeneraciju jetre (silimarin, indijska kosmulja), vitamina E i celokupnog kompleksa vitamina B.

LIVOREX FORTE, 30 TBL

Dodatak ishrani sa biljnim ekstraktima i vitaminima za normalnu funkciju jetre. Plod badelja doprinosi održavanju normalne digestivne i hepatične funkcije i fiziološkom čišćenju organizma.

 

Deglicirizirani slatki koren doprinosi održavanju normalne funkcije mukoze digestivnog trakta. Indijska kosmulja doprinosi normalnoj funkciji digestivnog trakta. Vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Vitamini B1, B2, B6, B12, niacin, biotin i pantotenska kiselina doprinose normalnom energetskom metabolizmu. Vitamin B2 doprinosi održavanju normalnih mukoznih membrana. Vitamini B6 i B12 doprinose normalnom funkcionisanju imunog sistema.Folat ima ulogu u procesu deobe ćelija.