OPSTIPACIJA

Dr Radmila Kosić, specijalista pedijatrije

OPSTIPACIJA (ZATVOR)

U prvih nekoliko dana novorođenče izbacuje nekoliko puta zelenkasto – crnu masu koja se naziva mekonijum. Zakasnelo izbacivanje mekonijuma pobuđuje sumnju poremećaj u crevima. Beba se ne otpušta iz porodilišta dok se utvrdi uzrok. Normalne stolice odojčeta na majčinom mleku su zlatno žute boje, zrnaste konzistencije, kiselkastog mirisa. Postoje značajne varijacije u broju stolica kod ove dece – odojče može da ima stolicu posle svakog podoja ali i da stolica izostane i cele nedelje. Ukoliko je dete zadovoljno, dobro sisa i napreduje svaka učestalost stolice se smatra normalnom i ne zahteva ispitivanje.

 

Odojče koje se hrani adaptiranim mlečnim formulama ima čvršću stolicu svetlije boje, koja često pozeleni ukoliko dete nema stolicu duže vreme ili se zadrži u pelenama.Uzrok je oksidirano gvožđe koje u adaptiranom mleku.

Stolica deteta na mešovitoj, raznovrsnoj ishrani se ne razlikuje od stolice odrasle osobe. Smatra se normalnim jedna stolica u dva-tri dana, ukoliko je normalnog izgleda, dete se ne napreže i nema nikakve tegobe vezane za defekaciju.

 

OPSTIPACIJA (konstipacija, zatvor) je otežano pražnjenje creva, stolica je tvrda, suva,a izbacivanje bolno. Najčešći uzrok je ishrana, koja se ustali u periodu prelaska sa mlečne na mešovitu ishranu. Velika količina mleka u svakodnevnoj ishrani (više od 500 ml dnevno) stvara mnogo kalcijumovih jedinjenja koja je čine suvom i tvrdom. Hrana bez celuloze i složenih šećera, malo vode ili veliki gubitak tečnosti može da izazove poremećaj u pražnjenju creva.

Rano pokušavanje da se dete na silu odvikne od pelena ima za rezultat detetovu „odbranu“ koje svesno zadržava stolicu. Pošto se u debelom crevu vrši apsorpcija vode i minerala, dužim stajanjem stolica se zgušnjava i isušuje. Svaka sledeća defekacija je bolna, može da dodje do prsnuća u predelu anusa, pa dete još više izbegava pražnjenje creva.

 

REŠENJE problema opstipacije počinje menjanjem navika u ishrani. Smanjenjem količine kravljeg mleka, većim unosom voća i povrća, složenih ugljenih hidrata i vode postiže se normalan sastav stolice.

Na žalost, u svakodnevnom životu je teže postići navedeno, pa je i borba sa opstipacijom teža i roditelji u želji da pomognu detetu često primenjuju klizme, čepiće i druge agresivne laksative.

Njihova primena dovodi do zavisnosti creva na medikamente – lenjosti creva, neosetljivosti na prirodne podražaje i dalje pogoršavanje opstipacije sa mogućim komplkacijama. U periodu odvikavanja od pelena ili u toku privikavanja na kolektiv detetu treba davati preparate na bazi bilja koji povećavaju volumen stolice i omekšavaju je.

ISILAX koncentrovani rastvor, 200ml

Dodatak ishrani sa biljnim ekstraktima, vlaknima i voćnim sokovima, namenjen deci i odraslim osobama, za regulisanje fizioloških funkcija intestinalnog trakta. Mana poboljšava tranzit crevnog sadržaja i doprinosi normalnoj funkciji digestivnog trakta.