OPSTIPACIJA

Dr Radmila Kosić, specijalista pedijatrije

OPSTIPACIJA (ZATVOR)

U prvih nekoliko dana novorođenče izbacuje nekoliko puta zelenkasto – crnu masu koja se naziva mekonijum. Zakasnelo izbacivanje mekonijuma pobuđuje sumnju poremećaj u crevima. Beba se ne otpušta iz porodilišta dok se utvrdi uzrok. Normalne stolice odojčeta na majčinom mleku su zlatno žute boje, zrnaste konzistencije, kiselkastog mirisa. Postoje značajne varijacije u broju stolica kod ove dece – odojče može da ima stolicu posle svakog podoja ali i da stolica izostane i cele nedelje. Ukoliko je dete zadovoljno, dobro sisa i napreduje svaka učestalost stolice se smatra normalnom i ne zahteva ispitivanje.

Odojče koje se hrani adaptiranim mlečnim formulama ima čvršću stolicu svetlije boje, koja često pozeleni ukoliko dete nema stolicu duže vreme ili se zadrži u pelenama.Uzrok je oksidirano gvožđe koje u adaptiranom mleku.

Stolica deteta na mešovitoj, raznovrsnoj ishrani se ne razlikuje od stolice odrasle osobe. Smatra se normalnim jedna stolica u dva-tri dana, ukoliko je normalnog izgleda, dete se ne napreže i nema nikakve tegobe vezane za defekaciju.

OPSTIPACIJA (konstipacija,zatvor) je otežano pražnjenje creva, stolica je tvrda, suva,a izbacivanje bolno. Najčešći uzrok je ishrana, koja se ustali u periodu prelaska sa mlečne na mešovitu ishranu. Velika količina mleka u svakodnevnoj ishrani (više od 500 ml dnevno) stvara mnogo kalcijumovih jedinjenja koja je čine suvom i tvrdom. Hrana bez celuloze i složenih šećera, malo vode ili veliki gubitak tečnosti može da izazove poremećaj u pražnjenju creva.

Rano pokušavanje da se dete na silu odvikne od pelena ima za rezultat detetovu „odbranu“ koje svesno zadržava stolicu. Pošto se u debelom crevu vrši apsorpcija vode i minerala, dužim stajanjem stolica se zgušnjava i isušuje. Svaka sledeća defekacija je bolna, može da dodje do prsnuća u predelu anusa, pa dete još više izbegava pražnjenje creva.

REŠENJE problema opstipacije počinje menjanjem navika u ishrani. Smanjenjem količine kravljeg mleka, većim unosom voća i povrća, složenih ugljenih hidrata i vode postiže se normalan sastav stolice.

Na žalost, u svakodnevnom životu je teže postići navedeno, pa je i borba sa opstipacijom teža i roditelji u želji da pomognu detetu često primenjuju klizme, čepiće i druge agresivne laksative.

Njihova primena dovodi do zavisnosti creva na medikamente – lenjosti creva, neosetljivosti na prirodne podražaje i dalje pogoršavanje opstipacije sa mogućim komplkacijama. U periodu odvikavanja od pelena ili u toku privikavanja na kolektiv detetu treba davati preparate na bazi bilja koji povećavaju volumen stolice i omekšavaju je.

Kvalitetan deciji laksativ je u formi sirupa , složenog sastava ( prirodni osmotski laksativi, inulini, mucilageni, pektini.. ) , prijatnog ukusa koji dete rado konzumira. Takav preparat omekšava stolicu, dovodi do bezbolnog pražnjenja bez grčeva, odloženog delovanja, praskavih dijareja, navikavanja i lenjosti creva.

Obzirom da se opstipacija NE rešava momentom pražnjenja, neophodno je nastaviti sa primenom takvog sirupa i 2-3 meseca po potrebi, a u zavisnosti od trajanja i stepena same opstipacije.

Deca cesto pored opstipacije imaju naprsnuće – analnu fisuru zbog koje nakon pražnjenja ponovo potiskuju jer su defekacije bolne.

I iz tog razloga je neophodno nastaviti sa primenom laxativnog sirupa i duže , radi zaceljivanja fisure i potpune regulacije stolice.

Iz gore navedenog proizilazi da kvalitetan deciji laksativ mora biti u sirupnoj formi, prijatnog ukusa, biljnog, složenog sastava, proverenog porekla, bez agresivnog delovanja, prilagođen maloj deci i bezbedan za primenu u dužem vremenskom periodu !

ISILAX sirup, 200ml

Prirodni sirup za redovne stolice i olakšano pražnjenje dece od 1 godine!


ISILAX sirup je veoma prijatnog ukusa i složenog, prirodnog sastava!

Predstavlja jedinstvenu kombinaciju prečišćenih ekstrakata Manne, Crnog sleza, Pektina jabučne pulpe, koncentrovanih suvih šljiva i Inulina u koncentrovanom soku jabuke.

Ne deluje stimulacijom zidova creva, ne dovodi do navikavanja, lenjosti creva ni nakon duže upotrebe! Ne izaziva grčeve i bolno pražnjnje i nema štetnih efekata koji prate primenu drugih laksativa.

Zbog svoje efikasnosti i prirodnog jedinstvenog sastava preporučuje se kod otežanog pražnjenja, tvrdih i neredovnih stolica dece uzrasta od 1. godine i kod odraslih.

Može da se koristi više puta dnevno i duže u kontinuitetu!