EKCEM – DERMATITIS

Prim. Dr Aleksandar Adamović

Koža je najveći ljudski organ. Osim što štiti naš organizam od spoljašnjih uticaja,Ima veliki broj funkcija značajnih za zdravlje celog organizma: Učestvuje u regulaciji telesne temperature,sprečava gubitak vode i elektrolita. Zbog toga je veoma važno održati je zdravom i funkcionalnom . U poslednjih 50 godina broj ljudi koji pate od različitih kožnih oboljenja je u stalnom porastu .U najčešća kožna oboljenja spadaju: ekcem-dermatitis (atopijski, seboreični, kontaktni), rozacea a makar jednom u životu svako od nas je imao koprivnjaču, solarni eritem. Tome, najviše doprinose konstantan stres,klimatske promene i veća zagađenost životne sredine ali i prekomerna upotreba kozmetičkih sredstava.

EKCEM – Dermatitis je najčešća kožna bolest dece i odraslih. Ekcem se u proseku javlja kod jednog na petoro dece i jednog na deset odraslih. Uzroci pojave: genetski-nasledni faktor, poremećaji imuniteta i funkcije hidro-lipidne barijere kože.

To je hronično obolenje kože sa oštećenom hidro-lipidnom barijerom i povećanim trans-epidermalnim gubitkom vode. Usled toga koža postaje suva, ispucala, svrbi i podložna je prodoru alergena, bakterija , virusa i iritanasa iz spoljne sredine sa daljnjim jačanjem zapaljenja i pogoršavanjem toka bolesti .

ATOPIJSKI DERMATITIS

Javlja se u najranijem uzrastu( urastu novorođenčeta), dečijem dobu ali i kod odraslih.
Atopijski dermatitis je praćen ,crvenilom ,svrabom, grubom kožom, sklonom pucanju.
Javlja se na većim površinama kože ili lokalizovano na licu, kapcima i pregibima.
Oboljenje je hroničnog toka sa periodima pogoršanja I poboljšanja. Najčešći faktori provokacije : vlažna, hladna klima, infekcije, stres ( rast zuba, polazak u školu, promena životne sredine…), sapuni, detergenti, aeroalergeni, grinje, alergeni uz hrane… )
Obično je genetski predisponiran, sa veoma suvom kožom, nekada praćen alergijskim rinitisom ili astmom.
Kod deteta je izražena suva koža, crvenilo, perutanje,jak svrab i nekontrolisano češanje koje dovodi do daljeg oštećenja kože i sekundarne infekcije bakterijama i virusima.
Promene se javljaju na obrazima, bradi, čelu, pregibima, oko članaka.
Iako do navrsene 5. godine može doći do smirivanja slike bolesti potrebno je nastaviti sa negom radi daljeg jačanja hidro- lipidne barijere kože.
Kod osoba starijih od 30. godine može da se manifestuje kao hronični ekcem šaka,stopala i promenema oko očiju. Dijagnoza Atopijskog Dermatitisa se postavlja na osnovu kliničke slike, anamneze, laboratorijskih nalaza i alergoloških testova.

KONTAKTNI DERMATITIS – Češće pogadja odrasle osobe .

Promene na koži su često sa jasnim granicama. Može biti nadražajni i alergijski. Mogu ga izazvati : nakit , sapuni, deterdženti, omekšivači, parfemi, farbe za kosu, kozmetička sredstva, šminka kao i druge supstance sa kojima smo svakodnevno u kontaktu .

TERAPIJA I NEGA

U cilju eliminacije simptoma i sprečavanja pojave komplikacija veoma je značajno rano prepoznavanje bolesti , pravilan izbor krema tj adekvatna terapija ,svakodnevna nega kože,jačanje imuniteta ali i izbegavanje kontakta sa hemijskim sredstvima i iritansima.
Lekovi kao sto su lokalni (kremovi,gelovi) sa kortikosteroidima, kalcineuronskim inhibitorima se koriste samo u fazama izraženog pogoršanja, uz oprez, ograničene dužine primene ( ne duže od 5 dana, izbegavati primenu na licu, pregibima , velikim površinama ). Ovi lekovi se koriste samo po preporuci lekara zbog neželjenih efekata(Atrofija , promena boje kože na mestu primene) i komplikacija koji mogu da ih prate.
Značajan doprinos za tretman i negu kože sklone ekcemu daju prirodni polivalentni ( višekomponentni )preparati –kreme koje sadrže kombinaciju specifičnih aktivnih sastojaka iz više biljaka (2% 18-β glicirizinska kiselina –koren Sladića- Glicirize glabre, Bakozidi A i B iz Bacope Monieri, γ-Oryzanol-iz Oryuza sativa bran oil ..).

cortinat-life-medicCORTINAT krem je polivalentan prirodni krem, sadrži aktivne sastojke biljaka (Sladića, Bacope, Bran oil, Ljubičastog čička, Alantoin, Bisabolol) koji svojim udruženim dejstvom eliminišu simptome (crvenilo, svrab, ispucala i suva koža).

Preporučuje se kod :
– Upaljene, suve kože lica i tela
– Ekcema-Dermatitisa (atopijski,kontaktni)
– Eritema ( crvenila kože različitog porekla, crvenilo nakon sunčanja )
– Alergije na sunce
– Ubodi insekata

-Gliicerizinska kiselina iz Sladića omogućava povećanje koncentracije endogenog kortizola(prirodno protiv upalno dejstvo) u koži, bez neželjenih efekata koje daju kortkisteroidi lokalno primenjeni u dužem periodu.

Standardizovan ekstrakt Bacopa Monieri (Bakozidi A i B ) deluje:
– Protivupalno-inhibicijom sinteze proinflamatornih medijatora i histamina smanjujući upalu,crvenilo i svrab.
– Sprečava razvoj stafilokoka na atopičnoj koži (40 puta veća količina nego na koži zdravih osoba)
– Dobar je antioksidans čime blagotvorno deluje posle izlaganja UV zracima sprečavajući aktivnost slobodnih radikala.Smanjuje crvenilo-upalu i svrab kože.

– Oryza sativa Bran Oil (Hladno cedjeno ulje od pirinčanih mekinja)– jedinstven izvor aktivnih sastojaka kao što su BIOLIPIDI: Υ-Oryzanol (11 lipofilnih fitosterola),Omega 3,6,9. Tokofreoli , Tokotrienoli.Ovi aktivni sastojci efikasno regenarerišu hidro- lipidnu barijeru kože i vraćaju joj funkcionalnost.

– Ljubičasti čičak delotvorno deluje na diferencijaciju keratinocita koja je važna za funkciju hidro –lipidne barijere kože.

– Alantoin prečišćeni sastojak iz biljke Gavez i Bisabolol iz etarskog ulja kamilice poboljšavaju regeneraciju, hidrataciju i deluju umirujuće na kožu posle iritacija.

ZAKLJUČAK

Svojim udruženim dejstvom-sinergijom aktivne supstance iz Cortinat polivalentnog krema otklanjanju simptome ekcema(crvenilo,svrab,ispucalost i suvoća kože) a bez neželjenih efekata jer su prirodni !

CORTINAT krem može se koristitu u akutnoj terapiji, a i u nastavku terapije kortikostroidima , kao i u stalnoj nezi kože u prevenciji ponovne pojave simptoma. CORTINAT krem ne sadrži kortikosteroide ,zato se može koristiti bezbedno i u dužem vremenskom periodu, na koži lica i tela dece najranijeg uzrasta i odraslih osoba.

Uz Cortinat krem Vam preporučujemo: