EKCEM – DERMATITIS

Prim. Dr Aleksandar Adamović

cortinat-life-medicKoža je najveći ljudski organ. Osim što štiti naš organizam od spoljašnjih uticaja,Ima veliki broj funkcija značajnih za zdravlje celog organizma: Učestvuje u regulaciji telesne temperature,sprečava gubitak vode i elektrolita. Zbog toga je veoma važno održati je zdravom i funkcionalnom.

 

U poslednjih 50 godina broj ljudi koji pate od različitih kožnih oboljenja je u stalnom porastu .U najčešća kožna oboljenja spadaju: ekcem-dermatitis (atopijski, seboreični, kontaktni), rozacea a makar jednom u životu svako od nas je imao koprivnjaču, solarni eritem. Tome, najviše doprinose konstantan stres,klimatske promene i veća zagađenost životne sredine ali i prekomerna upotreba kozmetičkih sredstava.

 

EKCEM – Dermatitis je najčešća kožna bolest dece i odraslih. Ekcem se u proseku javlja kod jednog na petoro dece i jednog na deset odraslih. Uzroci pojave: genetski-nasledni faktor, poremećaji imuniteta i funkcije hidro-lipidne barijere kože.

To je hronično obolenje kože sa oštećenom hidro-lipidnom barijerom i povećanim trans-epidermalnim gubitkom vode. Usled toga koža postaje suva, ispucala, svrbi i podložna je prodoru alergena, bakterija , virusa i iritanasa iz spoljne sredine sa daljnjim jačanjem zapaljenja i pogoršavanjem toka bolesti.

 

ATOPIJSKI DERMATITIS

  • Javlja se u najranijem uzrastu( urastu novorođenčeta), dečijem dobu ali i kod odraslih.
  • Atopijski dermatitis je praćen ,crvenilom ,svrabom, grubom kožom, sklonom pucanju.
  • Javlja se na većim površinama kože ili lokalizovano na licu, kapcima i pregibima.
  • Oboljenje je hroničnog toka sa periodima pogoršanja I poboljšanja. Najčešći faktori provokacije : vlažna, hladna klima, infekcije, stres ( rast zuba, polazak u školu, promena životne sredine…), sapuni, detergenti, aeroalergeni, grinje, alergeni uz hrane… )
  • Obično je genetski predisponiran, sa veoma suvom kožom, nekada praćen alergijskim rinitisom ili astmom.

Kod deteta je izražena suva koža, crvenilo, perutanje, jak svrab i nekontrolisano češanje koje dovodi do daljeg oštećenja kože i sekundarne infekcije bakterijama i virusima.

Promene se javljaju na obrazima, bradi, čelu, pregibima, oko članaka.
Iako do navrsene 5. godine može doći do smirivanja slike bolesti potrebno je nastaviti sa negom radi daljeg jačanja hidro- lipidne barijere kože.

Kod osoba starijih od 30. godine može da se manifestuje kao hronični ekcem šaka,stopala i promenema oko očiju. Dijagnoza Atopijskog Dermatitisa se postavlja na osnovu kliničke slike, anamneze, laboratorijskih nalaza i alergoloških testova.

 

KONTAKTNI DERMATITIS – Češće pogadja odrasle osobe .

Promene na koži su često sa jasnim granicama. Može biti nadražajni i alergijski. Mogu ga izazvati : nakit , sapuni, deterdženti, omekšivači, parfemi, farbe za kosu, kozmetička sredstva, šminka kao i druge supstance sa kojima smo svakodnevno u kontaktu .

 

TERAPIJA I NEGA

U cilju eliminacije simptoma i sprečavanja pojave komplikacija veoma je značajno rano prepoznavanje bolesti , pravilan izbor krema tj adekvatna terapija ,svakodnevna nega kože,jačanje imuniteta ali i izbegavanje kontakta sa hemijskim sredstvima i iritansima.

Lekovi kao sto su lokalni (kremovi,gelovi) sa kortikosteroidima, kalcineuronskim inhibitorima se koriste samo u fazama izraženog pogoršanja, uz oprez, ograničene dužine primene ( ne duže od 5 dana, izbegavati primenu na licu, pregibima , velikim površinama ). Ovi lekovi se koriste samo po preporuci lekara zbog neželjenih efekata(Atrofija , promena boje kože na mestu primene) i komplikacija koji mogu da ih prate.

Cortinat krem

 

CORTINAT krem je polivalentan prirodni krem, sadrži aktivne sastojke biljaka (Sladića, Bacope, Bran oil, Ljubičastog čička, Alantoin, Bisabolol) koji svojim udruženim dejstvom eliminišu simptome (crvenilo, svrab, ispucala i suva koža).

Uz Cortinat krem Vam preporučujemo: